Activitats
A banda de la nostra activitat setmanal dels dijous, a La Llar també organitzem i participem en diversos tallers, actes, premis i col·loquis!
Tallers
Des de La Llar de la Recerca trobem molt necessària una divulgació científica activa. Per això hem dut a terme diverses iniciatives per a apropar la ciència i la tecnologia als i les joves del Penedès. Des de tallers oberts al públic fins a sessions de mentoria adaptades a un centre educatiu, ens encanta connectar amb alumnes per a que coneguin La Llar i aprenguin alguna cosa nova d'una manera dinàmica i interactiva!
Orientacions TREC a l'institut Milà i Fontanals
En aquest taller vam aconsellar als alumnes del centre sobre com fer un treball de recerca de qualitat i no morir-se d'avorriment!
Mentoria a projectes de l'escola Vedruna
Alguns mentors de La Llar van guiar els projectes plantejats des de l'assignatura de Digitalització: aspectes a polir, següents passos...
"Ciència sota zero" a l'escola Montagut
En el context de la Setmana de la Ciència, vam preparar un taller en què el gel sec era l'eix central per aplicar conceptes ben variats.
"Explota!" a l'Espai Jove La Nau
Obert a tots el jovent, aquest taller girava al voltant de 3 explosions controlades per ensenyar que la ciència pot ser impactant!
Actes i premis
A La Llar acollim a actes culturals com el Festival EVA, participem en fires i jornades com el Catalunya Summit i organitzem conferències a càrrec de ponents notables com Ramon López de Mántaras (Un món canvIAnt), entre d'altres. A banda de la divulgació, també trobem important posar en valor el talent jove del Penedès, i per això impulsem dos premis per al jovent penedesenc: el Recercàrium i els premis comarcals de treballs de recerca de batxillerat de l'Alt Penedès.
Recercàrium
Des de La Llar organitzem el Recercàrium, un certamen per a joves amb projectes científics o tecnològics on es posa èmfasi en la comunicació oral. Amb l'objectiu de reconèixer el talent juvenil del Penedès, es premia la millor idea amb una plaça a l'Exporecerca Jove, una fira internacional de recerca celebrada a Barcelona, i s'ofereixen possibles beques per a projectes d’estudiants d’ESO.
Premis comarcals de treballs de recerca de batxillerat de l'Alt Penedès
La Llar de la Recerca, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha impulsat la convocatòria de les tres edicions dels premis comarcals de treballs de recerca de Batxillerat a la comarca de l’Alt Penedès, dotats amb 600 € per la persona guanyadora de cada una de les cinc categories.
"Vacas, guerras y curas"
Per tercer any consecutiu, La Llar de la Recerca va obrir portes al Festival EVA amb aquest monòleg de Quico Cadaval. En clau d'humor, va explicar la història d’un avantpassat, el Xuan o el Fino, un home bo amb la família, pacífic i bon veí, amic de fer favors. D’entre tots els personatges d’aquesta faula coral, destaca el Ghacheiro, un performer rural, entremaliat, enredant i murri que fa coincidir una de les seves bromes amb el desembarcament de Normandia el sis de juny de 1944.
"Un món canvIAnt"
Com a acte de tancament del curs 2023-2024 vam organitzar una conferència a càrrec de Ramon López de Mántaras, professor emèrit del CSIC, pioner de la IA a l'Estat espanyol i un dels grans experts de la matèria a escala mundial. Ens va ajudar a descobrir les transformacions socials provocades per la intel·ligència artificial i a respondre preguntes sobre com està redefinint el concepte d’art, transformant l’educació o repercutint en el món laboral.
Ponència al Catalunya Summit
En aquest esdeveniment anual organitzat a Vilafranca del Penedès sobre emprenedoria, innovació i esperit empresarial, La Llar de la Recerca va dur a terme una ponència per tal d'exposar el procés de creació, consolidació i creixement de l'entitat. La presentació va anar a càrrec de Gerard Ferret Colomer i Alba Cartró Peris, president i secretària de la nostra entitat, i va portat per títol "La Llar de la Recerca. Ciència, tecnologia i divulgació per als joves del Penedès"
"De Vic al Mato Grosso. Vivències d'un osonenc amb les tribus de la selva amazònica"
Un any després, a La Llar vam tornar a acollir el Festival EVA gràcies a aquest monòleg de Bernat Bardagil. Les històries que ens expliquem i les cançons que ens cantem són baules d’una cadena intangible que, en una època d’imperialisme cultural omnipresent, corre un risc molt real d’esvair-se. Bernat Bardagil, lingüista amb tendències antropològiques, va aprofitar aquesta presentació per donar a conèixer alguns aspectes de les cultures dels indígenes amazònics que fa deu anys que estudia.
"A pressió"+"Smile Religion" per a la festa major de Torrelles de Foix
Per a celebrar la festa major de Torrelles de Foix, La Llar va organitzar un acte doble: Nil Coral Mallofré i Moviment Sísmic ens van oferir el seu espectacle “Smile Religion”, una solo-performance de dansa contemporània i neoclàssica amb intervals de text d’autoria pròpia. Després, el grup juvenil penedesenc “A pressió!” ens va obsequiar amb un dels seus concerts.
"Ets una bèstia, Viskovitz"
Per primera vegada, La Llar va albergar un acte del Festival En Veu Alta (EVA): un monòleg de Juanan Rodríguez. Amb l'excusa de no recordar ben bé en quin documental de La2 havia après allò que els animals neixen, creixen, es reprodueixen, moren i desapareixen, l'artista plantejava un divertit repàs de totes aquestes fases que va arrencar riallades al públic assistent i a la vegada va deixar a l'aire reflexions sobre el sentit de la vida.
Col·loquis
A La Llar creiem en la idea del "científic 360º": aquell professional que no només és expert en el seu tema, sinó que té un rerefons cultural i científic que li permet analitzar les situacions complexes del món actual des de tots els angles. És per això que ens encanta organitzar col·loquis en què algun expert ens parla del seu tema de recerca de manera dinàmica i interactiva; aquests actes són oberts al públic i acostumen a ser els dissabtes al matí.
A més, gràcies al nostre acord amb l'Escola de Doctorands de la Universitat de Barcelona, molts ponents són investigadors adscrits a aquesta institució que venen a explicar de manera entenedora i amena la seva tesi a La Llar.
Donar veu als pacients NOMA: una malaltia oblidada
La segregació residencial a l’Àrea Metropolitana de Valparaíso, Xile
Taller de begudes probiòtiques fermentades
Des del TREC fins al 1er article. Epigenètica de la resposta al liti en el trastorn bipolar
El càncer com a procés evolutiu en miniatura
De la ciència al carrer
La ciència al costat de casa, fer i entendre la recerca en salut mental